Dünyada ve Türkiye’deki Koleksiyon erliği antikacı Osman Gürsoy’dan dinliyoruz.

Antikacılık mesleğinde 23 yılı geride bırakan Osman Gürsoy süreç içinde yaşadığı ve sanat sever kişiler de gördüklerini,  tecrübelerini söyle aktarıyor.

Osman Gürsoy ile yaptığımız görüşmenin detayı:

“Koleksiyoner olmak için çok çaba sarf etmek gerekiyor. Koleksiyonerlik çok dikkat ve titizlikle yapılması gereken bir hobidir. Kendinden, zamanından ve kazancından ödün verebilen, sayılı kişiler bu hobiye zaman ayırabiliyorlar. Benim param var, her şeyin koleksiyonunu bildiğim gibi yaparım, bakış açısı da yanlış. Her zaman bir bilene danışmak gerekiyor. Bu tarz insanlar etraflarında kendilerini önemli hissettirmeye, toplumda yer edinmeye çalışıyorlar. Kısıtlı bütçeleriyle bu işe başlayıp merak duyup bir dönemi yansıtan eserleri toplamaya çalışan yeni nesil  genç kişilere de yardımcı olmak lazım. İş yerime gelip bilgi almalarını ve araştırma yapmalarını saygıyla karşılıyor ve kendilerine yol göstermeye çalışıyorum. Bende onlarla beraber bilgi dağarcığımı genişletiyorum. Bu insanlar geçmişten geleceğe köprü olacak eserleri ilerde koruyup kollayacak yeni sanatseverlere ön ayak olacaklar. Sanatın her dalı, antika ucu bucağı olmayan bir konu. Her geçen gün yeni bir şey öğreniyorsunuz.”.

Osman Gürsoy ile Koleksiyonerlik

Osman Gürsoy konuşmasına şöyle devam etti:

“Koleksiyonerlik zaman, emek, bilgi,özveri, ilgi gerektiriyor. Zamanınızın çoğunu araştırarak geçiriyorsunuz. Koleksiyonunu yaptığınız parçaları dünyanın neresinde olursa olsun, arayıp bulup, satın alıp dönemine göre nadide eserleriniz arasına ekliyorsunuz. Çoğu zaman koleksiyonu yapılan parçaların sonu gelmiyor. Son eseri bulana dek araştırılmaya devam ediliyor. Tüm dünyadaki koleksiyonerlere büyük saygı duyuyorum. Büyük özveriyle topladıkları, dönemini yansıtan, insanlığı ilgilendiren, bilgilendiren tüm sanat eserleri onlar sayesinde gelecek nesillere aktarılabiliyor. Lakin uzun zamandır gözlemlediğim bir konu var. Bu tüm koleksiyon yapan kişiler için geçerli.”.

Osman Gürsoy Tavsiyede Bulundu:

“Büyük zaman harcayıp senelerini vererek oluşturdukları koleksiyonlar, onlar bu dünyadan ayrıldıktan sonra, varisleri tarafından değerine bakılmadan dağıtılıp ortalığa saçılıyorlar. Onca emek, özveri, çaba boşa gidiyor. Benim naçizane görüşüm, yaşarken bir vakıf kurarak veyahut ta ufak bir müze açıp bu nadide eserleri sanatseverlerin ve halkında görmesini sağlamaktır. Sizler bu dünyadan göçüp gitmeden önce vasiyet bırakarak koleksiyonunu yaptığınız bu çok özel sanat eserlerini, adınızı bir bölüme yazdırarak müzelere bağışlayabilirsiniz. Kanımca en doğru kararda bu olacaktır. Koleksiyonerler  geçmiş sanat eserlerini, geleceğe taşıyan, koruyup himaye eden özel kişilerdir.” kendilerine basın ekibimze vakit ayırdığından dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Osman Gürsoy sanat galerisi,

Osman-gursoy

Osman-gursoy-1

Osman Gürsoy resim galarisi;

Osman Gürsoy

Osman-gursoy-4

Osman-gursoy-5

Osman-gursoy-6

Osman-gursoy-27

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir