Ünlü Antikacı Osman GÜRSOY Antika Alıcıları Hakkında Bilinmesi Gerekenleri Açıklıyor.

Antikacılar, Eskiciler ve Kendini Antikacı Sananları Gerçek Antika Alıcılarından Nasıl Ayırt Etmeli. Osman Gürsoy’a Düşüncelerini Sorduk. Birbirinden Faydalı Açıklamaları ile Antika Satıcıları Hakkında Detaylı Bilgileri Bizimle Paylaştı.

osman gürsoy

 

Genelleme yaptığınızda ortak bir işin belirli kollarında yer alan birçok kişiden biriyiz. Bunların içinde gerçekten antika parçalar satan meslektaşlarım, onun yanında bizlere nadirde olsa mal temin eden eskici arkadaşlar. Büyük bir piyasayı elinde tutan ve bundan geçimini sağlayan insanlar…

osman gürsoy

 

Şeklinde açıklamalar yapan Osman GÜRSOY açıklamalarına şu şekilde devam etti;
Her iş kolunda olduğu gibi antikacılık mesleğinde de sahte malı antika diye satan esnaf var. Antikacılığı yerin dibine soktukları gibi ,müşterileri de yanlış yönlendirerek, antika diye eski olmayan, dönemini yansıtmayan parçaları alıcılara satıyorlar. Antika olmayan malları satan kişiler için bizim iş kolumuzda herhangi bir yaptırım olamayacağı gibi önlemde alınması imkansız oluyor. Bilgisine, konumuna bu mesleği ne zamandır yaptığına bakmadan her kes kendini bilirkişi gördüğünden, kimin neyi iyi bildiğinin hangi konuda uzman olduğunun farkına varamıyorsunuz. Ne istediğini bilen müşterinin yanında, çoğu müşteri bilinçsiz ve her türlü aldatılmaya açık olduğu için kendilerine ne denirse ona inanıyorlar. Esas neden, maddi gücü olan kişilerin zamanlarının kısıtlı olması ve aldatılır mıyım korkusu, karşılarındaki kişilerin onlara olan davranışına göre mal almaları. İnsan doğası pohpohlanmayı çok sever. İltifat ve övgü çoğu kapıyı açar, bunlar yapıldığı zaman onere olup karşısındaki bilgisiz ve antika olmayan parçaları satan antikacı olmayıp, kendini antikacı sanan esnaf ne diyorsa inanıyorlar.

İnsanlar duymak istedikleri şeyler kendilerine söylenirken, mutlu oluyor, aslında aldatıldıklarının farkına varamıyorlar. Antikacılık mesleğimde bir çok olaya şahit oldum. Sahte mal satın alıp yanlış seçimler yapanları gördüm. Ufak bir örnek vermem gerekirse; Napolyon III diye isimlendirdiğimiz Ampir dönemi Bahülerin üç versiyonu var. Orjinali Fransızdır. Taklitleri ikinci sınıf İtalya da yapılmıştır. Esas berbat taklitleri de Mısır da yapılanlardır. Antikacı olduğunu savunan eskici arkadaşlar bunlar arasındaki farkı belki bilip, belki de bilmediğinden ,müşterilerine Mısır işi bahüleri eseri antika olarak satıyorlar. Orijinalle taklit arasında çok büyük farklar vardır. Bronz kalitesi işçiliği, üstündeki kaplumbağa kabuğu, kaplamanın boyamı orijinal mi olduğu gibi. Sahte ve orijinal antika parça arasındaki fiyat farkı fazla olduğundan ,müşteri gelip size flanca esnafta gördüm fiyat buydu sizde neden bu fiyat diye soruyor.

osman gürsoy

 

Antika konusunda sektörün önde gelen insanlarından olan Osman GÜRSOY açıklamalarına şöyle devam etti;

Antikadan anlamıyorsanız Bu işin uzmanı kimdir ,en iyi antika parçaları nereden alabilirim gibi araştırmalarınızı yaptıktan sonra güveneceğiniz antikacıyı bulup ,alışveriş yapmanız gerekiyor. Alıcılar bütçesi dahilin de her şeyi satın alabilme gücünde olabilir. Lakin unutmayın sizi siz yapan şey seçimlerinizdeki ve hayattaki vizyonunuz. Antika konusunda seçeceğiniz eskici ve ya gerçek antikacı, ya sizin vizyonunuzla bütünleşiyor ya da sizi seçimlerinizde yerin dibine sokuyor.

Sonuçta bütçeniz dahilinde dekore ettiğiniz mekanlarda değerli ve iyi parçaları görmeyi hayal ediyorsunuz. Bunun yanında da sahip olduğunuz bu özel parçaları maddi anlamda çok fazla zarar etmeden ilerde satmak istiyorsunuz. O zaman kendinize sahte mal satan esnafları değil, işini iyi bilen ,dürüst duruşu olan sizi aldatmayacak ,gerçek antikacıları seçin.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir