Avizeler Dekore Edilen Mekanların En Önemli Unsurları Osman Gürsoy Anlatıyor.

Osman Gürsoy; Dekore ettiğimiz mekanlarda görselliği ile ruhumuzu aydınlatıp, dinginleştiren  eşsiz Güzellikteki Antika ve modern Avizeler.

İnsanoğlunun taş devrinden başlayıp,ısınmayı ve aydınlatmayı bulduktan sonraki gelişimi hızlı olmuştur. O dönemdeki aydınlatma odun ve hayvan yağları yakılarak sağlanıyordu.Yüzyıllar sonra ortaçağ sonlarında, genellikle kiliselerde kullanılan pirinç avizeler yapıldı.18.YY da Hollanda pirinç avizeleriyle ün kazanmıştı. Göz alıcı süslemeleri ve vazoyu andıran bir sapı olan bu avizelerin ucunda cilalı yansıtıcı büyük bir küre bulunuyordu.Gövdeden çıkan s biçimli kolların ucunda ise mum yuvaları bulunuyordu. O dönemde aydınlatma aracı olarak genellikle mumlar kullanılıyordu.Antika mumlu avizeleri duylu hale çevirip günümüzde kullanıyoruz.

18 YY Boyunca oymalarla süslü ahşaptan çok zarif avizeler yapıldı.İngiliz yapımı ilk cam avizeler 1720 lerden  kalmadır.Başka Avrupa ülkelerinde ise en güzel avizeler genellikle Necef’ten yapılırdı.18yy da Venedik ve Bohemya’da bir çok cam avizede yapılmıştır.Venedik avizeleri çok renkli camları ve çiçek süslemeleri ile ünlüydü. Çekoslavakya’da  kristal avize ve objeleriyle ünlüdür.Fransa’da o dönemde bir çok bronz ve altın yaldızlı avize üretilmiştir.

Osman Gürsoy Devam Ediyor

Osmanlı döneminde genellikle 18 yy dan sonra cami,saray ,konak ve yalılarda,madeni,ağaç,porselen Cam ve billurdan yapılma çok çeşitli gösterişli avizeler kullanılıyordu.İlk avizelerde aydınlatma mumla 19yy dan sonrada havagazı ile sağlanıyordu.O dönemde İstanbul’da kolları çiçek motifleri ile bezeli Çeşmi Bülbül’den avizeler vardı.Bunlar Osmanlı’nın mütevazi ama görkemli yaşamını tamamlıyordu.

Osman Gürsoy; Antika avize ve aplikler dekore ettiğimiz mekanlarımızın duvarlarında ve tavanlarında en önemli yeri kaplayan vazgeçemediğimiz aydınlatma araçlarımızdır.Dekorasyonumuza göre seçeceğimiz avize ve aplikler mekanı doğru aydınlatmamızda bize yardımcı olacaktır. Seçtiğimiz bu parçaların dekore ettiğimiz mekanı tamamlamasına ileride satmak istediğimizde de aynı değerde satabileceğimiz antika parçalar olmasına dikkat etmeliyiz. Çeşidin ve sahteciliğin çok fazla olduğu günümüzde ,antika olarak aldığımız avize ve apliklerin orijinal olmasına dikkat  etmeliyiz. Bronz kalitesi, üstündeki işçilik ve detaylar kullanılan camın,kristallerinin kusursuz ve kırık olmamasına dikkat etmeliyiz.Hiç bir zaman ,her şeyde olduğu gibi, antika alırken de aldatılabileceğimizi unutmamalıyız.

Osman Gürsoy”a bizleri kırmayıp değerli görüşlerini toplum ile paylaştığı için çok teşekkür ederiz.

 

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir