Rönesans Ve Rönesans Dönemi için Üretilmiş Mobilyaları Osman Gürsoy Anlatıyor.

Osman Gürsoy Rönesans dönemi hakkında görüşünü paylaştı.

Osman Gürsoy; Yaşamımıza renk ve güzellik katan en önemli parçalarımızdan bazıları mobilyalarımızdır. Konforumuzu ve görselliğimizi tamamlayan bu parçalar arasında antika Rönesans oymalı parçalarda dekore ettiğimiz mekanları ön plana çıkartmakta, mekana ayrı bir boyut katmaktadır. Günümüzde minimal veya klasik çizgide oluşturduğumuz mekanlarımıza, bir veya birkaç Rönesans oymalı parça koyarak o mekanların havasını bir anda değiştirebiliyoruz .Antrede kullandığımız Rönesans bir bank ,salonda oymalı bir içki barı ve benzeri şık antika parçalar başkalarından farklı bir uslupta mekanlarımızı dekore etmemizi sağlıyor.

Pek çok alanda kendini gösteren ve kendine Has Bir Stil Yaratan Rönesans: (Yeniden Doğuş, Uyanış) demektir. Yeni çağın başlamasıyla Avrupa da, edebiyat güzel Sanatlar (Resim, Heykel, Mimarlık ve Bilim Alanında görülen yeniliklere denir.

Rönesans hareketleri ilk İtalya’da başlamıştır. Diğer Avrupa Ülkelerinde de (Fransa, Almanya, İngiltere) Krallar ve Sanatçılar , Bilim adamaları Rönesans’ın yeniliklerine öncülük etmişlerdir. ,Orta Çağ ile Yeni Çağ arasında (14 .YY dan 17.YY ) kadar yaşanmış bir geçiş dönemidir.

Osman Gürsoy devam ediyor;

Osman Gürsoy; Orta Çağda İnsan yaşamını ve kültürünü düzenleyen, Hıristiyan dini ve onun yöneticisi

olarak katolik  kilisesiydi. Orta Çağ insanı tanrının ödev ve buyruklarına itaat ederek ,Dünya nimetlerine yüz çevirip ,kendini öteki dünyaya hazırlıyordu. Kilise her konuda mutlak otorite idi.

Rönesans insanı ise, doğa ve yaşam üzerindeki gerçekleri arıyor ve bu gerçeklere yalnızca akıl ve deney yolu ile ulaşmaya çalışıyordu. Rönesans insanları  kişiliğini arayan soran araştıran, kişiliği ve özelliği olan bireylerdi.

Rönesans’ın

Başlangıcı olarak 1453 İstanbul’un fethi veya 1517 Reformation’un başlaması yılları kabul edilmektedir. Tarihler  kesin değildir. Belirtileri daha önceden görülmeye başlanmıştır.

Bramant ve Mikelanj dönemin en ünlü mimarlarıdır. Ressamlar  ve heykel tıraşlar daha çok eserlerinde insan vucudunun güzelliğini ön plana çıkardılar. Leonardavinci ve Mikelanj ölümsüz eserler bıraktılar. Donatella ve Gibert  daha çok İsa, Meryem ve din büyüklerinin heykellerini yaptılar.

15 YY da kusursuz form, denge, zarafet resim ve mimarinin yanında heykel anlayışında da geçerliydi. Rönesans sanatındaki gotik etkiler güçlü biçimde de kendini dönemin heykel sanatında da kendini gösteriyordu.

Rönesans

Osman Gürsoy; Rönesansın etkilerinin görüldüğü en önemli yerlerden biride, Fransız  mobilyalardır. Fransa da yeni Rönesans I . François dönemine rastlar. Bu devirde geç gotik motifleri kullanılmıştır. XVI..YY lın ortalarında II.Henry döneminde, Fransız rönesans sanatı kendisini mobilya alanında ön plana çıkarır. Bu etkide Jacgues Androuet Ducerceau isminin önemi büyüktür. Sanatçının kabinet, dresuar ve masa gibi çeşitli mobilya tasarımları bir çok sanatçıya ilham kaynağı olmuştur. Rönesans sanatı yalnız biçim ve süslemede yenilikler getirmemiş, kullanılan malzemelerde de değişimin etkileri gözlenmiştir. Genellikle meşe ve ceviz ağacı tercih edilmiştir. Ceviz ağacı meşeye göre daha yumuşak olduğu için oymacılığa da elverişli idi. Bilhassa dolaplar üzerindeki doğa, hayvan ve insan

motifli süslemeler ile figürlü heykeller, görselliği doruk noktasına ulaştırmıştır. Zamanın bol, işçiliğin ise oldukça önemli olduğu o dönemde, insanların çok özel parçalara sahip olmak istemeleri ile Süsleme ve işçilik en üst düzeye ulaşmıştır.

Ustaların ve işçiliğin kusursuz olduğu o dönemden günümüze baktığımız da, ne kadar sıradan, özelliği olmayan parçalar kullandığımızı görüyoruz. Trendi takip ederek minimal dekorasyon yaptığını zanneden bir çok kesim , aslında hiçbir şey yapamadıklarının farkına varmıyorlar.Bir birinin aynı evler ve renkler uyum adı altında aslında ne kadar uyumsuz ve sığ olduklarını ortaya koyuyorlar. Farklı, yenilikçi ve yaratıcı olmak, her alanda mekanları ve insanları ön plana çıkarıyor.

Osman Gürsoy’a Teşekkür Ederiz…

 

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir